How Florida’s Annual Hurricane Deductible Actually Works
Picture making an October hurricane claim on a Florida home that already suffered covered damage from a June storm. Your records show an earlier deductible entry and a renewal, and the carrier may have changed along the way. Which deductible applies to the new claim?
What people call the "Florida hurricane deductible rule" generally applies to qualifying personal lines residential policies and is treated on an annual basis. The deductible does not restart in full after every named storm. This guide walks property owners through multiple hurricane claims in a single year. Commercial residential coverage is governed by different provisions, and individual decisions still turn on the applicable policy and the date of loss.
When the hurricane deductible applies
Hurricane coverage has its own deductible
Check the declarations page first.
Homeowners generally carry two deductibles, according to Florida Department of Financial Services guidance: an all-perils deductible and a separate, typically larger hurricane deductible. The hurricane figure is usually expressed as a percentage of dwelling coverage. To find the one that controls, look at the hurricane-deductible entry on your declarations page.
The storm window matters
The department looks to National Hurricane Center storm determinations when deciding whether a hurricane deductible applies. Under Fla. Stat. § 627.701(5)(c), the hurricane-occurrence window opens when a hurricane watch or warning is issued for any part of Florida. It continues as long as hurricane conditions exist anywhere in Florida. It ends 72 hours after the last watch or warning ends, or when the National Hurricane Center downgrades the storm from hurricane status, whichever occurs first.
A named storm alone does not settle the issue. Whether the hurricane deductible or the standard one applies depends on the storm classification and when the damage occurred. Compare the official advisory dates with the reported date and time of damage.
Under Fla. Stat. § 627.701(10)(a)5.b., a separate roof deductible is statutorily prohibited from applying to any roof loss resulting from a hurricane. When a hurricane causes covered loss to a roof, only the annual hurricane deductible applies.
What a 2% hurricane deductible means
A 2% hurricane deductible is calculated against the policy's stated coverage amount, usually the dwelling limit, not against the repair bill. Say the dwelling limit is $400,000. The deductible is $8,000.
How the Florida hurricane deductible rule treats a later loss
Annual treatment requires the same insurer or group
Under Fla. Stat. § 627.701(5), qualifying personal lines residential policies treat the hurricane deductible as an annual amount for covered hurricane losses during the calendar year, provided the same insurer or insurer group issued the policies.
The same address is not enough. Compare the legal insurer names, not simply the agency that sold the policies. The declarations for both losses should identify the underwriting companies. Verify their group relationship before accepting whether the earlier deductible was credited.
The June entry is what matters. Florida does not reset a qualifying hurricane deductible after every hurricane, so a homeowner whose first claim absorbed most of an $8,000 hurricane deductible is not back to zero in October. A carrier change, a renewal with a different deductible, or a separately insured structure can complicate the calculation. Florida's Hurricane Deductible Calendar Year Rule turns on the same-insurer condition.
The second claim uses a comparison, not an automatic reset
For a later covered hurricane loss, subsection (5)(a)3 permits the insurer to apply the greater of the unpaid hurricane-deductible balance or the standard deductible for non-hurricane perils. The unpaid balance is what remains after eligible earlier hurricane losses. The standard deductible is the policy's separate non-hurricane amount.
These figures are illustrative and assume qualifying losses under the annual rule.
Claim status | Remaining hurricane deductible | Standard deductible | Deductible applied to later hurricane |
$5,000 of an $8,000 hurricane deductible was previously applied | $3,000 | $1,000 | $3,000 |
The full $8,000 hurricane deductible was previously satisfied | $0 | $1,000 | $1,000 |
Your earlier claim records matter. The statute allows insurers to require reporting of below-deductible losses or retention of receipts. When the first storm produced no payment because damage fell below the deductible, the accepted covered loss should be reconciled against the prior adjustment instead of treating the absence of a check as proof of no credit.
Ask for the prior coverage determination and the estimate showing accepted hurricane damage. If repairs overlap, compare unrepaired earlier damage with damage attributed to the later storm before accepting the deductible credit recorded in the claim ledger.
The deductible ordinarily reduces the covered-loss calculation. Homeowners do not send that amount separately to the insurer. Policy wording and claim accounting determine the final figures entered in the adjustment.
Situations that need extra review
Multiple policies and separately insured structures
When multiple policies from the same insurer or group cover qualifying hurricane losses, Section (5)(a)1 applies the single highest deductible among those policies, rather than combining them.
Separate structures need separate accounting. If the policy applies a hurricane deductible to each insured structure, the calendar-year requirements apply individually to each structure's deductible. Match earlier payments and deductible entries to the correct policy and structure.
If your records combine a main house with a separately insured detached building, trace each earlier adjustment to its structure before accepting any transferred deductible entry.
Carrier changes and mid-year transfers
While annual deductible aggregation generally applies to policies issued by the same insurer or group, Fla. Stat. § 627.701(5)(a)2 provides an exception for mid-year carrier changes. If a policyholder fully satisfied their annual hurricane deductible under a prior policy earlier in the calendar year, a new or replacement insurer issuing a policy in the same calendar year must apply a standard lower deductible (or credit the satisfied amount) for subsequent hurricane losses upon verification. Verify effective dates and insurer-group relationships against the policy covering the later date of loss.
A lower renewal deductible may be delayed
Subsection (5)(a)4 addresses a lower hurricane deductible offered under a new or renewal policy after a hurricane loss under the prior policy. The insurer must provide written notice that the lower amount will not apply until January 1 of the following calendar year.
This is a separate renewal issue. Do not treat that restriction as the same question as an unrelated-carrier change. Check the written notice against the deductible effective date printed in the policy documents.
Related questions homeowners may raise
Do you pay a deductible for covered storm damage?
You usually do. The department's guidance confirms that covered storm damage can still carry a deductible. The cause of loss and the applicable policy terms determine which deductible applies to your claim.
Which losses are commonly outside homeowners coverage?
Flood and earth movement are the common exclusions in the department's homeowners guidance. Deterioration caused by wear or neglected maintenance is also generally excluded. That does not exclude every water or wind loss. Check the exclusions in the actual policy form.
A defensible deductible decision starts with the file
Start with the storm window and the policy covering the loss. Confirm the insurer group before reconciling earlier covered damage with the later claim, then compare the remaining hurricane amount against the standard deductible. You should be able to follow the calculation without guessing what happened in the prior adjustment. Ask for an explanation that identifies the supporting documents and shows the arithmetic beside the deductible amount entered in the estimate.